top of page

Skript 44.2 is uit!

Bijgewerkt op: 31 aug. 2022

We moesten even wachten, maar dan is toch echt eindelijk het vierenveertigste zomernummer van Skript hier!

Interviews In dit nummer kun je het gehele interview met Maarten van Rossem lezen, inclusief boekentips. Voor een voorproefje van dit interview klik hier.

Ook spraken we promovenda Nienke Altena over het middelbaar onderwijs in het heden en het verleden. In haar onderzoek richt ze zich op Nederlandse middelbare scholieren tijdens de Tweede Oorlog, maar daarnaast werkt ze ook zelf als leerkracht. Artikelen Fleur van Aalst schreef over hoe de Culturele Revolutie in China de identiteit van de Mongoolse gemeenschap beïnvloedde. Ze legt in haar artikel de nadruk op de symbolische rol die Chinggis Khan kreeg voor de Mongolen tijdens de migratie van de Han-Chinezen.

Henk Binnekamp heeft zich gestort op hoe de New Yorkse wolkenkrabbers binnen de Nederlandse media tussen 1890 en 1913 behandeld werden. Door voornamelijk kranten- en tijdschriftartikelen te analyseren, wijst hij op de ambivalente houding van Nederlandse auteurs met betrekking tot de wolkenkrabbers en de Amerikaanse moderniteit.

Jonas van Dormolen vraagt om meer waardering voor de Duitse historicus Bartold Georg Niebuhr, wiens rol in het ontstaan van de moderne geschiedwetenschap in de 19e eeuw niet onderschat mag worden.

Tot slot vertelt Simon van Oort ons over de oorsprong van het Amerikaanse begrip "the founding fathers". Deze werd begin 20e eeuw door Warren Harding gepopulariseerd en is tot op heden nog in zwang. En verder... Ook bevat dit nummer twee recensies, een opiniestuk door hoogleraar Philippe Duc, een column door hoogleraar Duco Hellema, een culturele tip van de redactie en een culturele agenda voor de nazomer van 2022. Zie hier een voorproefje. Skript 44.2 is hier te koop. Voortaan liever Skript op je deurmat ontvangen? Sluit dan hier een abonnement af.

bottom of page