Skript 39.3: Herfst 2017

Allereerst gaat Romy Beck in op het negatieve beeld van de zeemansvrouwen gedurende de zeventiende eeuw in Amsterdamse literatuur, pamfletten en liedjes. Haar onderzoek laat zien dat er wel degelijk meer achter deze zeemansvrouwen schuilde. Vervolgens neemt Charlotte Kleyn u mee naar de Franse keuken in Nederland tussen 1955-1980. Zij analyseert hoe exotische Franse etenswaren als slakken, knoflook, wijnen en kazen - voorheen luxeproducten in de Nederlandse keuken - na de economische groei een prominente plek kregen in de Nederlandse cuisine, zodat zelfs Albert Heijn de producten promootte in de Allerhande. Tot slot kijkt Wouter Padmos naar de manier waarop Rode Khmer gevangenisdirecteur Kaing Guek Eav alias Duch, verantwoordelijk voor 12.227 moorden, terugkijkt op zijn verleden.

Naast artikelen bevat dit nummer natuurlijk weer twee interviews, waarvan één met historicus Andrew Skull, gerenommeerd binnen de geschiedenis van de psychiatrie. In het interview met Skull gaan redacteurs Bastiaan Schoolmann en Tim de Wit in op onder meer: zijn loopbaan binnen de sociologie en geschiedenis van psychiatrie aan Oxford en Princeton, zijn visie op geschiedenis, sociologie en psychiatrie in combinatie met interdisciplinariteit en zijn recente werk Madness in Civilization in verhouding tot Foucault. Ook kunt u een interview lezen met promovenda Stefanie Massink. Momenteel is zij verbonden aan de vakgroep moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Massink voert een interessant gesprek met redacteur Anna Teijeiro Fokkema over de unieke rol van het kleine Nederland als gidsland tijdens het democratiseringsproces van Spanje vanaf 1973 tijdens het kabinet-Den Uyl. Tot slot zijn er als gebruikelijk vier boekrecensies die helpen om verder leesvertier te selecteren om de tijd tot de volgende Skript te dichten. Wij wensen u veel leesplezier en een prettig academisch jaar!


Laatste editie

Responsive image

Facebook

Redactie

Responsive image

Hier was het nieuws

Responsive image